Radionica ANIMACIJA! na 67. Martovskom festivalu

U okviru 67. Martovskog festivala, 25. i 26. marta u Domu omladine Beograda biće održana radionica ANIMACIJA! Kako napraviti angažovani animirani film.

Radionicu vode Ana Nedeljković i Nikola Majdak mlađi, a namenjena je mladima uzrasta od 15 do 22 godine (nije neophodno prethodno iskustvo). Učešće je besplatno, ali je broj polaznika ograničen, pa je obavezno poslati prijavu (ime i prezime, kontakt) na mejl jovan.pantovic@martovski.rs.

Animacija je zabavna i odlična za kreiranje fiktivnih svetova u kojima je sve moguće. Međutim, kako otići korak dalje i iskoristiti ovaj skoro neograničeni potencijal tehnike da bi pričali o nekim ozbiljnim temama iz realnog  sveta za koje vi smatrate da su bitne?

 

U okviru radionice ubrzanim tempom prolazi se kroz sve faze kreiranja jednog animiranog filma, od ideje preko rada na storibordu do same animacije i postprodukcije. Rezultat će biti (veoma kratak) zajednički animirani film. Polaznici će se upoznati sa osnovama stop motion animacije, eksperimentisaće sa upotrebom različitih materijala i intenzivno razgovarati o tome kako vide svet oko sebe.

Ana Nedeljković rođena je 1978, diplomirala je i doktorirala na Fakultetu likovnih umetnosti. Bavi se animiranim filmom, vizuelnom umetnošću i edukacijom.

Nikola Majdak mlađi rođen je 1972, diplomirao je kameru na Fakultetu dramskih umetnosti. Već 20 godina aktivan je kao nezavisni snimatelj, animator, reditelj i predavač.

Njihov prvi zajednički film „Rabbitland“ (2013) na Berlinalu je nagrađen Kristalnim medvedom, prikazan je na preko sto festivala širom sveta, a osvojio je i brojne druge nagrade. Njihov drugi zajednički film „Neputovanja“ (2018) takođe je prikazan na brojnim festivalima uključujuči Berlinale, Annecy i Sundance, kvalifikovan je za Oskara i nominovan za Annie nagradu.